ZOOM: Amplieu amb CTRL+ / Reduïu amb CTRL-
Idiomes:  esp  eng  fra

RECOLLIDA PORTA A PORTA DE LES RESTES DE PODA I IMPLANTACIÓ DE L'ORGÀNICA AMB COMPOSTADORS COMUNITARIS I INDIVIDUALS A CABRERA D'ANO

Dilluns 21/07/2014

A Cabrera d'Anoia s'ha portat a terme el canvi de model de recollida de la matèria orgànica, substituint els bujols de 240 litres per compostadors individuals de 420 litres i de comunitaris de 800 litres de capacitat.A Catalunya la generació de residus no para d'augmentar als darrers anys, una tendència de creixement propiciada en bona part per l'augment en l'ús de productes d'usar i llançar, i de vida cada cop mes curta. Aquest increment en la producció de residus municipals ha esdevingut un dels problemes més greus amb que s'enfronta la nostra societat.

Cicle del compostatge
Cicle del compostatge

El reciclatge en origen redueix la quantitat de residus que cal recollir, transportar i gestionar en instal·lacions de tractament. En municipis rurals i urbanitzacions, amb cases aïllades, grans parcel·les, etc., és una via adequada per gestionar l'orgànica.

Compostatge
Compostatge

La voluntat per part de l'Ajuntament és mantenir una sensibilització permanent dels veïns de cara a la separació d'aquets residus.   Pel que fa als compostaries, actualment es tenen comptabilitzats 126 compostadors individuals, i es preveu que s'hi sumin 40 veïns més. Des de l'empresa promotora del projecte Ambiens SL d'Òdena, es fa un seguiment als compostaries antics per tal de conèixer si els veïns li estan donant un bon ús i poder-los oferir assistència tècnica en el cas que tinguin problemes amb el compostador. Aquest seguiment es realitza a través d'una trucada telefònica. 

 

  • Que podem compostar?
material per compostar
material per compostar

De la cuina 

Restes de fruita i verdura

Pa sec i restes de menjar cuinat

Marro del cafè i restes d'infusions

Fruits secs

Closques d'ou

Paper de cuina i tovallons de paper

Del jardí o de l'hort

Flors seques

Rams pansits i fulles verdes o seques

Gespa i altres herbàcies

Serradures de fusta natural

Restes de poda i branques triturades

Restes de l'hort

NO compostis

Residus inorgànics i no biodegradables o que continguin elements tòxics.

Composta amb moderació

Restes de carn i peix

Ossos, espines, closques,...

Fruita i plantes malaltes

Excrements d'animals

Males herbes

 

La fracció vegetal (FV) està formada pels residus orgànics d'origen vegetal, susceptibles de degradar-se biològicament. Esta formada per dos tipus:

  • La fracció vegetal de mida petita i no llenyosa (gespa, fulles, etc.) disposa d'unes característiques similars a la fracció orgànica de residus municipals. Així, que pots llençar-la al cubell domèstic de l'orgànica o al teu compostador, si en tens. I la fracció vegetal de mida gran, com l'esporga d'arbres o arbustos que requereix d'una recollida específica i diferenciada de la recollida selectiva de la FORM (Fracció Orgànica de Residus Municipals). 

 

  • La fracció vegetal i restes de poda de mida gran i petita es recollirà a través del servei de la recollida porta a porta i es gestionarà mitjançant compostatge en piles. Per demanar el servei caldrà, una trucada al telèfon  93 774 90 17 

 

Aquesta implantació del nou servei ha tingut un cost econòmic de 21.283,43 €, en part sufragat amb una subvenció atorgada per l'Agència de Residus de Catalunya, per import de 6.860 € i una altra de la Diputació de Barcelona per import de 1.700 €

 

 

Imatges i vídeos
camió fent la recollida de podaCompostatgeCicle del compostatgematerial per compostar
Data i hora de la darrera actualització d'aquest contingut: 24/01/2018 08:28