REIS D'ORIENT

Dimarts, 2 de gener de 2024

A Cabrera d'Anoia ja ens estem preparant per l'arribada dels Reis d'Orient, la nit més màgica de l'any! 

 

Qui són els Reis Mags d’Orient? Què diu la història?

Els Reis MagsReis d’Orient o simplement els Reis són, uns mags que guiats per un estel, van portar regals a Jesús. Aquests regals van ser or, encens i mirra.

L’evangeli de Mateu (l’únic llibre de la Bíblia que en parla) no especifica quants eren, només diu que eren mags (en algunes traduccions en diu savis) i que venien d’Orient.

Amb el temps, aquests mags van passar a ser tres astròlegs i després Reis. Se’ls han donat noms: Melcior, Gaspar i Baltasar. I es consideren originaris d’Europa, Àsia i Àfrica respectivament.

El terme mag procedeix del grec “magoi” o “magos”, que significa: matemàtic, astrònom o astròleg. Al capdavall un home de ciència, per això alguns teòlegs diuen que en aquesta tradició es troben la ciència i Déu.

Segons la tradició, els tres Reis són:

El Rei Melcior

Melcior, el rei blanc, té els cabells i la barba llargs i completament blancs, va vestit amb una túnica de color jacint i amb una capa taronja. És d’origen europeu, i va fer ofrena de l’or a Jesús.

Tot i ser el més jove dels tres Reis té l’aspecte més vell, ja que segons una llegenda el nen Jesús el castigà per fer mostra innecessària de la seva força i joventut.

El Rei Gaspar

Gaspar, el rei ros, és jove, té la pell blanca i rosada, i els cabells castanys. Com Melcior va vestit segons l’estil gòtic, llueix una túnica taronja i una capa vermella. És d’origen asiàtic, i va fer ofrena de l’encens a Jesús.

El Rei Baltasar

Baltasar, el rei negre, vesteix segons l’estil dels àrabs, porta una túnica vermella i una capa blanca jaspiada. És d’origen africà i la seva ofrena a Jesús va ser la mirra.

En les icones antigues no apareix com a negre, ja que era sinònim de no cristià i no es concebia un mag infidel.

 

Els Reis d'Orient visiten Cabrera d'Anoia

La trobada tindrà lloc el dia 5 de gener a les 18:30h a l'Ajuntament. Allà, l'Alcalde farà entrega de la clau màgica als Reis. A continuació, els acompanyarem a la sala del teatre del Local Social de Canaletes, on els esperen

els seus trons per a què tots els nens i nenes de Cabrera d'Anoia puguin apropar-se, parlar amb ells, fer-se una foto o el que cadascú s'estimi fer.  

Us esperem a tots i totes per gaudir junts de la nit més màgica de l'any!!!!

Darrera actualització: 2.01.2024 | 14:33